RESEPI MAC AND CHEESE BAKAR LELEH

Assalamualaikum wbt. Pertama kali saya merasa cheese rasa macam nak termuntah. Yelah orang kampung tetiba kena makan selera London... Haaa ...

Assalamualaikum wbt. Pertama kali saya merasa cheese rasa macam nak termuntah. Yelah orang kampung tetiba kena makan selera London... Haaa tak mengelabah tekak... Tetapi bak kata perpatah masuk kandang kambing mengembek, masuk reban ayam berkokok... kena sesuaikan dengan keadaan. Tambahan pula dapat suami yang spesis ala London jadi kenalah rajinkan diri sendiri belajar masakan Western ni..

Resepi Mac and Cheese Bakar Leleh ni ada resepi makanan barat yang pertama yang saya cuba. Walaubagaimanapun dah namanya lidah melayu, wajib derhaka resepi supaya sesuai dengan selera.. Baru lah semangat nak memasak... Jom intai resepi...

resepi mac and cheese bakar

Bahan-bahannya:

Bahan A:

Makaroni setengah paket
Garam
2-5 titik Minyak masak
Air untuk merebus

Cara-caranya:

Campur kesemua Bahan A dan rebuskannya sehingga masak. Tujuan menggunakan minyak masak supaya makaroni tidak melekat sesama sendiri. Bila masak asingkan ketepi.

Bahan B :

5 sudu minyak masak/ Olive Oil
1 biji bawang merah (besar) dikisar
2 biji bawang putih dikisar
3 sudu cili kering (di kisar)
300 grm daging kisar
1 tin Sos Prego (Traditional)
Sedikit Daun Herba Oregano
Sedikit Daun Mixed Herb (boleh di dapati di bahagian rempah di pasaraya)
Garam secukup rasa


Cara-caranya:

1. Panaskan minyak. Tumis bawang merah dan bawang putih bersama. Apabila kekuningan, masukkan cili kisar, masak hingga terbit minyak. Apabila cili sudah terbit minyak, masukkan daging cincang dan gaul sebati hingga masak. 
2. Masukkan sos prego dan kacau sebati. Masukkan garam, Daun Herba Oregano dan Daun Mixed Herb.
3. Tutup api. Campurkan masakan dengan makaroni yang telah masak. Gaul sebati. Asingkan ketepi.


Bahan C (Sos putih):

1 sudu unsalted butter
2 sudu tepung gandum
1 tin susu cair / diganti dengan susu segar
3 keping Cheedar Cheese
Sedikit Parmesan Cheese


Cara-caranya:

1. Cairkan butter di dalam kuali/periuk
2. Masukkan tepung gandunm dan kacau segera untuk elak tepung bergumpal.
3. Masukkan susu cair dan kacau perlahan. Pastikan api tidak terlalu kuat.
4. Masukkan keju cheddar dan larutkan. Masukkan keju Parmesan juga.
5. Masukkan sedikit garam. Tutup api apabila hampir mendidih

Topping:

Mozarella Chesee

cara buat makaroni chesee bakar

Langkah akhir:

Masukkan adunan makaroni tadi kedalam bekas loyang 4 segi. Curah sos putih diatasnya dan letak cheese Mozarella sebagai topping. Bakar dalam suhu 170celcius api atas selama 10 minit. Dah siap!



You Might Also Like

0 comments

Flickr Images

Selamat mencuba....